divendres, 10 de desembre del 2010

Google mostra Chrome OS

No parem amb Google i és què, juntament amb altres novetats interessants, com la seva botiga d'aplicacions web, Google ha mostrat l'actual estat de Chrome OS.

Chrome OS és un sistema operatiu orientat a ultraportàtils basat en Linux i Chromium, i que fa servir ext4 com a sistema d'arxius. Allò que el fa diferent és que es tracta d'un sistema operatiu totalment basat en Internet, fins al punt que tot està integrat en el navegador: no disposa d'un entorn d'escriptori convencional (l'entorn d'escriptori és el propi navegador), només pot executar aplicacions web i emmagatzema les dades als servidors de Google. En definitiva es tracta d'un nou concepte de sistema operatiu.

Els avantatges son evidents. El més important és què al ser-hi totes les nostres dades a Internet serà més difícil perdre informació i podrem treballar en diferents ordinadors amb Chrome OS instal·lat com si fossin el nostre.


Per altra banda, els desavantatges també son evidents, i al meu parer superen amb creus els avantatges. Entre altres mancances hi figura la dependència gairebé total de la connexió a Internet, la impossibilitat d'instal·lar aplicacions en local, amb la pèrdua de control que això comporta, i el fet d'haver de cedir totes les nostres dades a un tercer (en aquest cas Google), amb tot el que això suposa per a la seguretat i la confidencialitat de les mateixes.

I es què Chrome OS, al cap i a la fi no és més que una distribució de Linux amb mancances extraordinàries, mentre que la majoria d'avantatges que Google afirma que té, com son la seguretat o que el sistema no es degradi amb el pas del temps, son avantatges en front de Windows però què, en major o menor mesura, ja gaudim tots els que fem servir el sistema operatiu del pingüí.

Chrome OS potser és el futur, com afirmen a Google, però un futur que personalment no m'acaba de fer el pes. I penso què a dia d'avui només pot tenir èxit com a complement o en dispositius molt específics, però no com a sistema operatiu principal. Més endavant, quan les aplicacions web evolucionin, qui sap.

Tot i això es probable que d'entrada tingui més èxit entre els usuaris domèstics que el que han tingut fins ara la resta de distros de Linux, al tenir al darrera a un gegant com Google, amb tot el que això comporta a nivell de publicitat i de recolzament per part dels fabricants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada