dissabte, 6 de novembre del 2010

Ubuntu abandonarà X Window en favor de Wayland

Poc després de sorprendre'ns a tots amb la decisió d'oferir la interfície d'usuari Unity com a entorn d'escriptori predeterminat a la propera versió d'Ubuntu, Mark Shuttleworth ha anunciat ara al seu bloc que Unity deixarà d'utilitzar el sistema de finestres X Window per passar a fer servir Wayland, basat en OpenGL.

Wayland es un projecte iniciat per Kristian Høgsberg, empleat de Red Hat amb experiència desenvolupant tant per X.Org com per al kernel. L'objectiu de Wayland es proveir un nou i lleuger servidor gràfic per a l'escriptori Linux, perfectament adaptat a les necessitats d'avui dia. Segons Shuttleworth, el canvi els permetrà treballar més fàcilment per oferir als usuaris d'Ubuntu l'experiència que busquen, amb efectes i gràfics "super-suaus".

X.Org, implementació lliure del sistema X Window, es ara per ara el sistema estandar que fan servir gairebé totes les distribucions de Linux. El problema es que X Window, que data de mitjans dels 80, es un sistema antic i complex obligat a suportar moltes funcionalitats que avui dia no son rellevants.

Per la seva banda Wayland es un projecte molt nou que encara no s'ofereix a cap distribució, però Shuttleworth considera que els problemes que presenta son pocs i que es podran solucionar en breu, i parla d'un any, siguent realistes, per a presentar a la comunitat els primers resultats.

Molts canvis i molt profunds els que plantegen els responsables d'Ubuntu. Si bé personalment admiro el valor que estan demostrant a l'hora d'innovar i crec que això reportarà beneficis a tot l'ecosistema Linux, també penso que s'ho haurien de prendre amb calma i no implementar noves funcionalitats que suposen canvis radicals fins assegurar-se de que l'experiència d'usuari serà òptima. Però en tot cas, una cosa es segura: venen temps interessants per als linuxaires.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada