dimarts, 23 de novembre del 2010

Attachmate Corporation compra Novell per 2.200 milions de dòlars

Novell, empresa responsable d'una de les principals distribucions de Linux, SUSE, ha anunciat que ha acceptat l'oferta de compra del grup Attachmate Corporation per valor de 2.200 milions de dòlars. L'operació es tancaria durant el primer trimestre de 2011 si obté el vistiplau de les autoritats.


L'empresa serà partida en dues divisions: Novell i SUSE. Val a dir que SUSE és la part més rentable i amb major creixement de Novell. El fet de que a partir d'ara constitueixi una divisió independent totalment centrada en el desenvolupament de la distribució pot significar que els compradors aposten fort per ella. Per la seva banda, segons Miguel de Icaza, Mono seguirà desenvolupant-se com fins ara.

A més, una part dels actius de propietat intel·lectual de Novell, entre els quals podria estar inclosa la marca Unix, serien adquirits per CPTN Holding LLC, un consorci tecnològic liderat per Microsoft, per un total de 450 milions de dòlars.

Això últim ha provocat una certa alarma a la xarxa respecte a si Microsoft podria utilitzar aquestes patents per atacar a Linux, com ja va intentar en el passat. Al meu parer hi han tres consideracions bàsiques a tenir en compte:

La primera, que fins a on jo sé encara no s'ha confirmat que la marca Unix estigui inclosa en l'acord. La segona, que dubto molt que Microsoft estigui disposat a iniciar una guerra de patents a gran escala on tindria enfront a companyies tant poderoses com Red Hat, IBM, Nokia, Google o HP (per nombrar només a algunes) que de ben segur contraatacarien amb contrademandes. I la tercera i més important, que Linux no és Unix. Linux està inspirat en Minix i és compatible amb aquest, però tot és codi reescrit. I GNU (que precisament vol dir GNU is Not Unix) tampoc és Unix. Per tant, i tot i que no m'agrada que Microsoft es faci amb el control de les patents de Novell, no veig tampoc que el nivell d'alarma que s'ha generat estigui justificat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada